Kvinde stiger ud af parkeret bil i skoven på en efterårsdag. Hendes mand står bag ved bilen ved det åbne bagagerum.

Hvad koster en bilforsikring?

Prisen på bilforsikringer påvirkes af mange faktorer, eksempelvis din alder, adresse og skadeshistorik. Derfor er det svært at sige, hvor meget en bilforsikring præcist koster.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 07/09-2020
Faktorer der påvirker prisen på din bilforsikring
  1. Din alder
  2. Din adresse
  3. Din skadeshistorik
  4. Din profil – er du elitebilist?
  5. Din bil – mærke, motor og model
  6. Dit ekstraudstyr
  7. Dine kørevaner
  8. Dit valg af tillægsdækninger
  9. Din selvrisiko
  10. Dine medlemskaber og rabatter
  11. Dit forsikringsselskab – og hvor tit du skifter

Hvis du har klikket på denne artikel i håbet om at få et klart svar på, hvad en bilforsikring koster for dig, bliver du med stor sandsynlighed skuffet.

Til gengæld kan du læse om, hvilke faktorer der påvirker prisen på bilforsikringer. Når du ved det, kan du skrue på forskellige parametre, så du kan få en billigere bilforsikring.

Få op til 3 tilbud på bilforsikringer

Bilforsikring pris – hvad koster en bilforsikring i gennemsnit?

Det er meget billigere for en ældre, erfaren bilist at tegne en bilforsikring, end det er for en ung og uerfaren bilist.

For erfarne bilister ligger priserne på bilforsikring som regel omkring 5.000 til 8.000 kroner årligt. Nye bilister kan forvente, at priserne ligger et sted mellem 7.000 og 15.000.

Det er langt fra kun alder, der spiller ind på prisen. Derfor kan en bilforsikring sagtens blive både meget billigere og meget dyrere end de priser, vi nævner her.

Hvis du vil vide, hvad en bilforsikring præcist vil koste for dig, skal du indhente konkrete tilbud fra ét eller flere forsikringsselskaber.

Vi anbefaler, at du altid indhenter flere tilbud, hvis du vil have en billig bilforsikring, der dækker dine behov. Prisen på bilforsikringer kan nemlig svinge meget fra forsikringsselskab til forsikringsselskab

Få op til 3 tilbud på bilforsikringer

Dét påvirker prisen på din bilforsikring

Noget af det kan du ikke gøre noget ved – det er kun tiden, der kan ændre din alder, og du er nok heller ikke villig til at flytte for at få en billigere bilforsikring.

Til gengæld kan du vælge en fornuftig bil, sætte din selvrisiko op, tænke nøje over hvilke tilvalgsdækninger du har brug for – og sidst men ikke mindst skifte bilforsikring.

Få tilbud fra flere forsikringsselskaber

1. Din alder og bilforsikringens pris

Din alder er den faktor, der har størst indflydelse på, hvad din bilforsikring koster. Jo ældre du er, jo billigere bilforsikring kan du få.

Det skyldes, at yngre bilister statistisk set har flere skader end ældre – og risikoen for skader vil altid afspejle sig i bilforsikringens pris.

Sådan sparer du penge på bilforsikringen
  1. Undersøg priserne på markedet og indhent konkrete tilbud. Det kan du blandt andet gøre her.
  2. Gå i dialog med det selskab, der tilbyder den bedste dækning og pris – prøv at forhandle prisen ned.
  3. Tag kontakt til dit nuværende forsikringsselskab og spørg, om de kan matche det tilbud, du har fået.

Så selvom du er en dygtig og fornuftig bilist, har du desværre statistikken mod dig, hvis du er under 25 år.

Mange forsikringsselskaber tilbyder dog en tilvalgsdækning, hvor forældre og i nogle tilfælde bedsteforældre kan skrive deres børn og børnebørn ind i deres forsikringspolice.

På den måde kan unge under 25 optjene anciennitet, hvilket giver adgang til en billigere bilforsikring, når de selv skal have bil.

Hvis du har børn under 25 år, der kører i din bil, skal du have en tillægsdækning, der dækker, hvis uheldet er ude, mens der sidder en ung chauffør bag rattet. Hvis du ikke har informeret forsikringsselskabet om en ung chauffør, kan de reducere erstatningen.

2. Prisen på bilforsikring påvirkes af, hvor du bor

Der er større sandsynlighed for, at der sker skade på din bil, hvis du bor midt i en af de større byer, end hvis du bor langt ude på landet eller bare i en lidt mindre provinsby.

Derfor kan du også få en billigere bilforsikring, hvis du har postnummer udenfor de større danske byer. Selv små forskelle i postnumre kan påvirke prisen.

3. Det kan betale sig at køre pænt

Din skadeshistorik som bilist har indflydelse på din bilforsikring. Jo flere skader du tidligere har anmeldt til et forsikringsselskab, desto højere bliver prisen på din bilforsikring.

Det skyldes, at der statistisk er større sandsynlighed for, at bilister, der én gang har anmeldt en skade, vil anmelde én igen.

Forsikringsselskaberne kigger dog ikke kun på antal skader. De kigger også på, hvornår skaderne er sket. Typisk øger de prisen hos bilister, der har haft en forsikringsskade indenfor de sidste 3-5 år.

Det kan dog variere fra selskab til selskab. Derfor er det en god idé at indhente tilbud fra flere selskaber, hvis du inden for de sidste fem år har anmeldt én eller flere skader.

Få op til 3 tilbud på bilforsikring

4. Elitebilister får billigere bilforsikringer

Elitebilist er forsikringsselskabernes betegnelse for en erfaren bilist, der kører ordentligt og ingen skader har. Som elitebilist kan du få en billigere bilforsikring.

Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvad der skal til for at blive elitebilist. Som regel skal man have en vis alder og have været skadesfri i et bestemt antal år.

Derudover har mange forsikringsselskaber en trinmodel, som du bevæger dig opad mod elitestatus. Typisk tager det mellem 3 til 6 år at opnå status som elitebilist.

Du kan godt opfylde betingelser for at være elitebilist i ét forsikringsselskab uden at gøre det i et andet.

Hvis du har børn, kan du tilføje dem til din forsikringspolice ved at købe en tillægsdækning til din bilforsikring. På den måde optjener de anciennitet. Så kan de få en billigere bilforsikring, når de skal have deres første bil.

Få op til 3 tilbud på bilforsikring

5. Biltype og pris på bilforsikring

Prisen på din bilforsikring bliver højere, hvis du kører i en stor, dyr bil med en kæmpe motor – og det er ikke fordi, forsikringsselskaberne ikke kan lide flotte, dyre biler med store motorer.

Det handler i stedet om, at en stor og dyr bil er dyr at erstatte, hvis den bliver totalskadet, og koster mere at reparere, hvis uheldet er ude, og der sker mindre skader på bilen.

Det kan dog også have en positiv effekt på din bilforsikring, hvis du kører i en stor og ny bil. Forsikringsselskabet vil betragte den som mere sikker, hvilket sænker prisen.

6. Ekstraudstyr og tyverisikring af bilen

Hvis du gerne vil have en billigere bilforsikring, kan det være en god idé at tyverisikre din bil. Undersøg om dit forsikringsselskab vil sænke prisen på din bilforsikring, hvis du installerer én eller flere foranstaltninger, der sikrer bilen mod tyveri.

Du kan eksempelvis installere en tyverialarm eller et sporingssystem. Du kan også installere en startspærreanordning, bruge en ratlås eller overveje at få låsebolte på fælgene.

Overvej, om det over tid kan betale sig for dig at tyverisikre din bil. Hvis du installerer sikkerhedsudstyr i bilen, skal du huske at informere forsikringsselskabet om det.

Det kan være en god idé også at indhente tilbud fra andre forsikringsselskaber for at se, om de er mere villige til at belønne dine sikkerhedstiltag end dit nuværende forsikringsselskab.

Få tilbud på bilforsikring

7. Dine kørevaner og pris på bilforsikring

Hvor mange kilometer kører du om året? Hvis du kører mere end gennemsnittet, bliver din bilforsikring dyrere, end hvis din bil bruger mange timer i garagen.

Rationalet er, at jo mere tid du bruger på vejene, desto større risiko er der for, at du bliver indblandet i en ulykke eller på anden måde pådrager bilen skader – og jo større risiko for skader, desto dyrere bilforsikring.

Hvis du til gengæld kører færre kilometer end gennemsnittet i løbet af et år, kan det have en positiv effekt på din bilforsikrings pris.

8. Dækningsgrad og pris på bilforsikring

En bilforsikring indeholder altid som minimum en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker, hvis du gør skade på andre eller deres ting. Derudover kan du inkludere en kaskoforsikring.

En kaskoforsikring dækker skader på din egen bil, hvis du kommer ud for et færdselsuheld eller i tilfælde af eksempelvis brand, tyveri eller hærværk. Hvis du har optaget lån med sikkerhed (pant eller ejendomsforbehold) i bilen, skal den være kaskoforsikret.

Mange forsikringsselskaber tilbyder også en delkaskoforsikring. Den er billigere end en fuld kaskoforsikring og dækker ikke helt lige så meget. Den anbefales typisk til biler af ældre dato.

Derudover kan du vælge en række tillægsdækninger, eksempelvis friskadeforsikring, førerskadeforsikring eller parkeringsskadeforsikring. Det påvirker selvfølgelig alt sammen prisen på din forsikring.

Det er vigtigt, at du tager dig tid til at tænke nøje over, hvilke dækninger du har brug for, og hvilke du kan undvære.

Det er træls at betale for dækninger, du reelt ikke har brug for. Men det er også dumt at fravælge dækninger, du faktisk har brug for, for at få en billigere bilforsikring.

Få tilbud på bilforsikring til dit behov

9. Høj selvrisiko – billig bilforsikring

Din selvrisiko påvirker bilforsikringens pris, og du kan spare en del penge ved at hæve selvrisikoen.

Inden du i din iver efter at få en billigere bilforsikring hæver din selvrisiko, skal du sikre dig, at du faktisk har økonomi til selv at dække selvrisikoen, hvis der opstår en skade på din bil.

Du kan også vælge at sætte selvrisikoen højt og samtidig oprette en konto, hvor du indsætter et fast månedligt beløb, du kan tage af, hvis uheldet er ude.

Hvis ikke uheldet er ude, har du sparet penge op til dig selv i stedet for at give dem til forsikringsselskabet.

10. Medlemsfordele og rabat på bilforsikring

Der kan være penge at spare på bilforsikringen, hvis du er opmærksom på, hvilke rabatter forsikringsselskaberne tilbyder.

Du kan eksempelvis være heldig, at din fagforening eller lignende har en fordelagtig aftale med et forsikringsselskab.

Derudover giver forsikringsselskaberne også tit en samlerabat, hvis du samler alle din forsikringer hos ét selskab.

Vær opmærksom på, at der er delte meninger om samlerabatten. Det kan være en god måde at spare penge på, men det kan også gøre det kompliceret for dig som forbruger at gennemskue prisen.

Når du indhenter tilbud på forsikringer med samlerabat, er det vigtigt, at du ikke kun er opmærksom på prisen men også på, hvor godt du er dækket.

Få tilbud på forsikringer med samlerabat

11. Selskabernes tilbud på bilforsikringer

Loyalitet bliver sjældent belønnet, når det gælder forsikringsselskaber. Det er sædvanligvis ikke nuværende kunder, der får glæde af billigere priser hos forsikringsselskaberne.

Det gør nye kunder til gengæld. Derfor kan du tit spare penge på din bilforsikring, hvis du skifter forsikringsselskab.

Det er desværre en besparelse mange danskere går glip af, fordi de tror, at det er besværligt at skifte forsikringsselskab – men det er det faktisk ikke.

Hvis du bruger kontaktformularen på Forsikring.dk, kan du nemt og hurtigt indhente op til tre tilbud – og se, om du kan få en billigere bilforsikring ved at skifte forsikringsselskab.

Hvis du ikke får et tilbud, der matcher prisen hos dit nuværende forsikringsselskab, kan du takke pænt nej til tilbuddene og glæde dig over din gode og billige bilforsikring.

Når du får tilbud fra mere end ét selskab, får du en bedre fornemmelse for, hvor meget du egentlig bør betale for dine forsikringer. Husk altid både at se på pris og dækningsgrad, når du sammenligner bilforsikringer.

Få uforpligtende tilbud på bilforsikringer